ciag arytmetyczny
;D: PROSZE O POMOC

Oblicz sume kolejnych liczb naturalnych podzielnych przez
A) trzy , wiekszych od 12 i mniejszych od 150
B) piec, wiekszych od 110 i mniejszych od 400
C) dziewiec wiekszych od 99 i mniejszych od 450
D) jedenascie , wiekszych od 121 i mniejszych od 1331
6 maj 20:40
ksdrfl: obliczyłem
6 maj 20:45
;D: to mozesz pomoc
6 maj 20:50
alfa i omega: A)
a1=15
an=147
r=3
6 maj 21:52
;D: a dalej moglbys/ moglabys tez mi pomoc?
6 maj 22:28
Janek191:
B)
115,120,125, ... ,395
więc
a1 = 115
an = 395 = a1 + ( n −1)*r = 115 + ( n −1)*5 = 115 + 5 n − 5 = 5 n + 110
5 n + 110 = 395
5 n = 395 − 110 = 285 / : 5
n = 57
−−−−−−−−
S57 = 0,5 *( a1 + a57)*57 = 0,5*( 115 + 395)*57 = 0,5*510*57 = 255*57 = 14 535
Odp. S57 = 14 535
=====================
7 maj 00:37