Proszę o pomoc
xxx: Dana jest funkcja y = x2 +x−2
Podaj :
A) dla jakich argumentów funkcja jest rosnąca
B) miejsce zerowe funkcji
C) współrzędne wierzchołka paraboli
D) dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie, a dla jakich ujemne
6 maj 20:31
Kamcio :): a) widać że współczynnik przy x
2 (tzw. a) jest równe 1, czyli dodatnie, a więc praabola ma
ramiona skierowane w górę. Argumenty, dla których funkcja jest rosnąca leżą zatem po prawej
stronie wierzchołka. Wystarczy teraz obliczyć pierwszą współrzędną wierzchołka
| | 1 | |
Odpowiedź: Funkcja jest rosnąca dla x∊<− |
| ,∞) |
| | 2 | |
6 maj 20:36
Kamcio :): b) musimy wyznaczyć takie wartości x, że y=0, czyli rozwiązać równanie:
x2+x−2=0
sposobów jest kilka, ja wybiorę któryś np ten
x2+2x−x−2=0
x(x+2)−(x+2)=0
(x+2)(x−1)=0
x=−2 lub x=1
miejsca zerowe tej funkcji : x=−2 , x=1
6 maj 20:38
Kamcio :): c) wierzchołek paraboli W=(p,q)
p obliczyłem już w podpunkcie a
q uzyskamy podstawiając wartość p za x, czyli w tym wypadku
| | 1 | | 1 | | 9 | |
q=p2+p−2= |
| − |
| −2=− |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
6 maj 20:40
xxx: Jesteś niesamowity
6 maj 20:49
Kamcio :): d) musisz rozwiązać nierówności y>0 i y<0, najpierw pierwsza :
x2+x−2>0
(x+2)(x−1)>0
x∊(−∞,−2)u(1,∞)
druga:
x2+x−2<0
(x+2)(x−1)<0
x∊(−2,1)
widzimy że funkcja przyjmuje wartości dodatnie dla x∊(−∞,−2)u(1,∞), a ujemne dla x∊(−2,1)
6 maj 20:51
6 maj 20:59
Kamcio :):
6 maj 21:01