ciag arytmetyczny
;D: PROSZE O POMOC

Suma dzisieciu poczatkowych wyrazow w pewnym ciagu arytmetycznym jest rowna
152,5
a suma dwudziestu poczatkowych wyrazow tego samego ciagu jest o 402,5 wieksz.
Wyznacz wzor na wyraz ogolny tego ciagu
6 maj 20:29
;D: PROSZE O POMOCSuma dzisieciu poczatkowych wyrazow w pewnym ciagu arytmetycznym jest rowna
152,5
a suma dwudziestu poczatkowych wyrazow tego samego ciagu jest o 402,5 wieksz.
Wyznacz wzor na wyraz ogolny tego ciagu
6 maj 22:31
Janek191:
S10 = 152,5
S20 = 152,5 + 402,5 = 555
a10 = a1 + 9 r
a20 = a1 + 19 r
zatem
S10 = 0,5*( a1 + a10)*10 = 5*( a1 + a1 + 9 r) = 5*( 2 a1 + 9 r) = 10 a1 + 45 r
S20 = 0,5*( a1 + a20)*20 = 10*( a1 + a1 + 19 r) =10*( 2 a1 + 19 r) = 20 a1 +190 r
oraz
2*S10 = 20 a1 + 90 r
S20 − 2*S10 = ( 20 a1 + 190 r) − ( 20 a1 + 90 r) = 100 r
555 − 2*152,5 = 100 r
555 − 305 = 100 r
250 = 100 r / : 100
r = 2,5
−−−−−−−−
S10 = 10 a1 + 45*2,5 = 152,5
10 a1 = 152,5 − 112,5 = 40 / : 10
a1 = 4
−−−−−−−−−−−
Mamy : a1 = 4 oraz r = 2,5
więc
an = a1 + ( n − 1)*r = 4 + ( n − 1)*2,5 = 4 + 2,5 n − 2,5 = 2,5 n + 1,5
Odp. an = 2,5 n + 1,5
==================
7 maj 00:23