ciag aytmetyczny
;D: PROSZE O POMOC

Dane sa liczby −1, 5 oraz 22, 5.Wpisz pomiedzy nimi podana liczbe takich liczb
aby z danymi tworzyly one ciag arytmetyczny
A) cztery
B)piec
C) osiem
Krzysiek : | | 1 | | 1 | |
czy tam sa dane dwie liczby tzn −1 |
| i 22 |
| i dopiero pomiedzy te liczby mamy wstawic |
| | 2 | | 2 | |
a −4 , b−5 ,c −8 liczb .
No to wezmy np a −4 liczby
Jesli pomiedzy te liczby wstawimy jeszcze 4 to ciag arytmetyczny bedzie sie skladal z 6
wyrazow . Pierwszy wyraz a
1=−1,5 a wyraz szosty a
6=22,5 czyli mozemy zapisac ze
a
6=a
1+5r=22,5
to −1,5+5r=22,5 to 5r=24 to r=4,8(co to jest r to wiesz ?) no to a
2=a
1+r policz a
3=a
2+r
podstaw i policz a
4=a
3+r= policz a
5=a
4+r= policz
tak samo zrob z B i C