rozwiazac rownanie trzeciego stopnia
Derp: jak znalezc pierwiastki równania: x3 − x2 =0 ?
6 maj 20:05
Dominik: wylacz x2 przed nawias
6 maj 20:05
Derp: wyjdzie x=0 i x=1 , ale powinny byc trzy pierwiastki przeciez?
6 maj 20:11
ICSP: i są trzy (0 jest podwójnym)
6 maj 20:15
Tadeusz:
... a swoją drogą
Derp ... dlaczego powinno być trzy

?
6 maj 20:20
Derp: wydawalo mi sie , ze jesli jest 3 stopnia to trzy
6 maj 21:47
alfa i omega: to maxymalnie są 3 pierwiastki ale może też nie być żadnego
6 maj 21:48
jikA:
Jak to przypominał ICSP wielomian stopnia trzeciego ma co najmniej jeden pierwiastek więc
żeby nie miał żadnego pierwiastka nie zajdzie taka sytuacja.
6 maj 21:59
Skipper:
... dokładnie ... jeden ... dwa ... lub trzy
6 maj 22:09
ICSP: dwóch też nie może mieć.
Liczymy krotności
Wielomian nieparzystego stopnia posiada nieparzystą ilość pierwiastków
Wielomian parzystego stopnia posiada parzystą ilość pierwiastków
6 maj 22:17