zadanie?
denatlu: Matematyk włożył w sposób losowy cztery klucze do trzech kieszeni. Jakie jakie jest
prawdopodobieństwo, że przynajmniej w jednej kieszeni nie ma klucza?
Dlaczego jest W43? przecież nie wybieramy spośród trzech kluczy, tylko spośród czterech
6 maj 19:54
denatlu: tzn dlaczego W43 ?
6 maj 19:54
Dominik: |Ω| = 43
kazdemu kluczowi mozemy wybrac kieszen na 4 sposoby.
6 maj 19:55
denatlu: widzisz, to w odpowiedzi dają 34
6 maj 19:57
Eta:
|Ω|= 34
6 maj 19:59
Dominik: zle doczytalem. sa 3 kieszenie, a cztery klucze. wiec kazdemu z 3 kluczy mozna przypisac
kieszen na 4 sposoby.
|Ω| = 34
6 maj 20:00
denatlu: no ale z jakiej paki Eta? bo co?
6 maj 20:00
Eta:
6 maj 20:01
denatlu: tego przyporządkowania, to nie pojmuje skąd pochodzi
6 maj 20:01
denatlu: równie dobrze, mógłbym przyporządkować każdej z czterech kieszeni klucz na 4 sposoby
6 maj 20:02
denatlu: równie dobrze, mógłbym przyporządkować każdej z czterech kieszeni klucz na 3 sposoby
(wyżej pomyłka)
6 maj 20:03
Eta:
1 klucz do jednej z trzech kieszeni, 2 też , 3 też, 4 też
3*3*3*3= 34
6 maj 20:03
Eta:
klucze→ do kieszeni , a nie kieszenie→ do kluczy
6 maj 20:04
Dominik: prawde mowiac to w druga strone tez sie da, ale bedzie inna moc A.
6 maj 20:05
denatlu: skąd wiesz, że klucze do kieszeni?
6 maj 20:06
Eta:
Bo nie możesz wrzucić "kieszeni do kluczy"
6 maj 20:07
denatlu: ale przyporządkować je sobie można
6 maj 20:08
Eta:

zapamiętaj tak:
6 maj 20:10
denatlu: Tego nie zapamiętam. Jak mam trzy kieszenie i cztery klucze to sobie myślę: do pierwszej włożę
klucz, do drugiej klucz i do trzeciej klucz to włoże razem klucz3
Jak ty to rozumiesz?
6 maj 20:12
Eta:
6 maj 20:13
denatlu: Eta: ja coś przyporządkowuje cos przyporzadkowuje czemus to jest zawsze cosczemus ?
6 maj 20:14
denatlu: aa, nie zauwazylem tej strzalki.
6 maj 20:15
denatlu: a o czym bys pomyslala, z tym, że w w przynajmniej jednej kieszeni nie ma klucza?
Klucze są albo w jednej albo w dwóch kieszonkach. To co dalej?
6 maj 20:19
Dominik: jesli w dwoch kieszeniach nie ma klucza to mozesz jedna pusta kieszen wybrac na 3 sposoby.
jesli w jednej kieszeni nie ma byc kluczy to w 2 maja byc wszystkie klucze. mozna im
przyporzadkowac klucze na 24 − 2 (odejmujemy 2 przypadki w ktorych klucze trafily tylko do
jednej kieszeni). te 2 kieszenie do ktorych trafia klucze mozna wybrac na 3 sposoby.
stad |A| = 3 + 3(24 − 2)
6 maj 20:33
Eta:
A
1 −− klucze tylko w jednej kieszeni
| | | |
wybierasz 1 kieszeń z 3 kieszeni na | = 3 sposoby i tam lądują wszystkie klucze |
| | |
|A
1|= 3
A
2 −−− wszystkie klucze w dwu kieszeniach i żadna z nich nie może być "pusta"
| | | |
wybierasz 2 kieszenie z 3 na | |
| | |
i wrzucasz 4 klucze → do 2 kieszeni na 2
4 sposobów
ale minus 2 sytuacje , gdy wszystkie wylądują w jednej lub drugiej, bo wtedy
jedna z tych dwu kieszeni byłaby pusta ( a nie może być)
|A|= |A
1|+|A
2| =...
P(A)= ........ dokończ
6 maj 20:38
Eta:
6 maj 20:39
PW: denatlu. Kombinatoryka to narzędzie niedoskonałe. Operujemy albo podzbiorami (tu nie
bardzo, bo jest słowo "przyporządkowanie") albo funkcjami. A funkcja ma w definicji
każdemu elementowi z X jeden i tylko jeden element z Y.
Przyporządkowanie kieszeniom kluczy nie spełnia tej definicji (nie jest funkcją), bo jednej
kieszeni można przyporządkować kilka kluczy. Nie znamy twierdzeń o liczbie takich
przyporządkowań, a więc wybieramy przyporządkowanie będące funkcją: X to zbiór kluczy, Y to
zbiór kieszeni − jest dobrze, każdy klucz trafia do dokładnie jednej kieszeni − mamy funkcję i
wiemy ile takich funkcji jest. − są to 4−elementowe wariacje z powtórzeniami o wartościach w
zbiorze 3−elementowym.
6 maj 23:45