szereg
Kamcio :): | | n2 | |
Zbadaj zbieżność szeregun=1∑∞ |
| |
| | n3+5 | |
czy da się to zrobić bez użycia kryterium całkowego?
6 maj 19:49
Kamcio :): halo ?
6 maj 20:21
Krzysiek: no tak... np. kryterium porównawcze lub ilorazowe
6 maj 20:42
Kamcio :): | | n2 | |
do czego mogę to porównać ? próbowałem do |
| ale nie w tą stronę nierówność ;< |
| | n3 | |
6 maj 20:48
Krzysiek: dobrze zaczynasz n2/n3=1/n i ∑1/n jest rozbieżny więc musisz szacować od...
możesz też od razu skorzystać z ilorazowego dobierając właśnie ciąg bn=n2/n3
jeszcze trzeba sprawdzić odpowiednie warunki i szybko dowodzimy czy szereg z zadania jest
zbieżny/rozbieżny.
6 maj 20:53
Kamcio :): wyszło mi z ilorazowego że a
n jest rozzbieżny, ale jak miałbym to zrobić np z porównawczego to
| | n2 | | n2 | |
przecież |
| > |
| , a żeby stwierdzić rozbieżność musiałbym otrzymać znak w |
| | n3 | | n3+5 | |
przeciwną stronę :<
6 maj 20:58
Krzysiek: po pierwszy wyszło Tobie z ilorazowego,że ∑an jest rozbieżny
po drugie jak widzisz taka nierówność nic nie daje więc musisz jakoś inaczej ciąg an oszacować
z dołu
6 maj 21:02
Kamcio :): no właśnie wiem, tylko jak ?
6 maj 21:05
Kamcio :): | | 1 | |
hmm a mogę go ograniczyć szeregiem ∑ |
| ? |
| | √n | |
6 maj 21:10
Kamcio :): | | 1 | |
tzn nie, w tym wypadku to będzie ∑ |
| , począwszy od drugiego wyrazu będzie zachodzić |
| | n2 | |
nierówność a
n>b
n , a szereg ∑b
n jest rozbiezny czyli ∑a
n też będzie
dobrze czy coś pomieszałem ?
6 maj 21:12
Krzysiek: źle ∑1/n
2 jest zbieżny
2n
3>n
3 +5 (dla pewnego 'n')
6 maj 21:16