Proszę o rozpisanie krok po kroku :) Z góry dziękuje :)
Ona: Rozwiąż równanie x2−6x+5 =0. Funkcję f(x)=x2−6x+5 zapisz w postaci iloczynowej.
6 maj 19:37
Kamcio :): Δ=36−4*5=16
√Δ=4
x∊{1;5}
postać iloczynowa funkcji :
f(x)=a(x−x
1)(x−x
2)
w Twoim przypadku a=1, a x
1 i x
2 mamy już policzone, czyli postać iloczynowa wygląda tak:
f(x)=(x−1)(x−5)
6 maj 19:41
Ona: Dziękuje
6 maj 19:45
Dominik: lub z wz viete'a
x
1 + x
2 = 6
x
1x
2 = 5
wystarczy rozwiazac ten uklad rownan lub odagnac (latwo gdy nabierze sie wprawy), ze x
1 = 5, a
x
2 = 1
1 + 5 = 6
1 * 5 = 5
zgadza sie.
6 maj 19:46
Ona: Tak

Dzięki
6 maj 19:48
Saizou : lub też
x2−6x+5=x2−6x+9−4=(x−3)2−22=(x−5)(x−1)
6 maj 19:48
Dominik: jak juz mamy wynajdywac przerozne sposoby na rozwiazanie prostego rownania kwadratowego

x
2 − 6x + 5 = x
2 − 5x − x + 5 = x(x − 5) −(x − 5) = (x − 5)(x − 1)
6 maj 19:51
Kamcio :): graficznie też się da
6 maj 19:51
Dominik: latwo mozna tez zauwazyc, ze suma wspolczynnikow wielomianu wynosi 0, wiec W(1) = 0; podzielic
przez (x − 1) i mamy drugi pierwiastek.
6 maj 19:53
Ona:
6 maj 19:55
pigor: ..., lub ...

"dwa w jednym" np. tak:
x2−6x+5= x
2−x−5x+5= x(x−1)−5(x−1)= (
x−1)(x−5)= 0 ⇔
x∊{1,5} i tyle . ...
6 maj 19:57
Ona: Ok ostatnie zadanie mam z narysowaniem wykresu to może zamiast się przekomarzać to i w tym mi
jakos pomożecie, co bym się nie pomyliła

tzn. Ja zrobię sobie wykres a Wy mi podacie w
razie czego potrzebne mi informacje com

?
6 maj 19:57
Ona: Sporządź wykres funkcji y = x
2 +x−2
Następnie podaj :
a) dla jakich argumentów funkcja jest rosnąca
b) miejsce zerowe funkcji
c) współrzędne wierzchołka paraboli
d) dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie, a dla jakich ujemne
6 maj 20:01