Wyznacz styczną do funkcji w punkcie.
CryT: Wyznacz styczną do funkcji w punkcie.
6 maj 19:27
grz: styczna to prosta o rownaniu y=ax+b
obliczajac pochodna sinx w punkcie x0 wyznaczysz wspolczynnik a.
Dalej liczysz wartosc funkcji w punkcie x0, podstawiasz jego wspolrzedne do y=ax+b i wyliczasz
b.
6 maj 19:34
CryT: ale jak wyznaczyć pochodną sinx w punkcie x0 ?
6 maj 20:03
grz: pochodna sinx to cosx, cos(π/4)=0;
jesli chodzi o liceum, to sin(π/4)=1 i jest to ekstremum, wiec styczna bedzie pozioma. Czyli
y=1
6 maj 22:05
6 maj 22:07
6 maj 22:07
Nienor: Oo prawie na raz
6 maj 22:08
Saizou : trzeba mieć wyczucie
6 maj 22:09
Ajtek:
Saizou czy Ty jutro zaczynasz walkę
6 maj 22:10
Saizou : nie, jeszcze rok do matury
6 maj 22:16
Ajtek:
Aha

.
6 maj 22:16
grz: dupa, π/4 to 45 stopni a nie 90, sorki
6 maj 22:55
PW: CryT Jesteś studentem, czy licealistą? Bo jeżeli nie wiesz co to jest pochodna, to można
pokusić się o rozwiązanie metodami elementarnymi. Ja nigdy tego nie robiłem, ale koledzy na
pewno coś wymyślą.
6 maj 23:22