Korzystając z definicji pochodnej, oblicz przybliżoną wartość wyrażenia.
CryT: Korzystając z definicji pochodnej, oblicz przybliżoną wartość wyrażenia.
a) (0,98)2
b) ln (1,01)
Proszę o jako takie objaśnienie, gdyż jutro kolokwium <3
6 maj 19:24
kasia: oblicz bląd bezwzględny ,oraz błąd względny przybliżenia
1255=1250
proszę o pomoc jak to zrabić
6 maj 19:30
Beti:
niech: a = 1255 (konkretna liczba)
b = 1250 (wartość przybliżona liczby a)
wtedy:
błąd bezwzględny: bb = |a − b| = |1255 − 1250| = |5| = 5
| | |a − b| | | |5| | | 5 | |
błąd względny: bw = |
| = |
| = |
| ≈ 0,004 |
| | |a| | | |1255| | | 1255 | |
6 maj 19:35
kuba: dziękuję
6 maj 19:46
kuba: muszę to przemyśleć, czy to jest całe rozwiązanie
6 maj 19:48