Wiem, że może to jest banalne, ale musiałabym się cofnąć z 5 lat :)
Ona: Rozwiąż nierówność 2 (x2−1) +3x > 0
6 maj 19:15
Beti:
trzeba uporządkować nierówność:
2x2 + 3x − 2 > 0
teraz oblicz deltę, x1, x2
następnie naszkicuj parabolkę i z niej odczytaj rozwiązanie nierówności
6 maj 19:18
Kaja: 2x2−2+3x>0
2x2+3x−2>0
Δ=9+16=25
√Δ=5
x1=−2 x2=12
x∊(−∞,−2)∪(12,+∞)
6 maj 19:19
HiggerNater: 2x
2+3x−2>0
liczymy Δ, wychodzi Δ=25
x
1=−2
rysujemy przybliżony wykres funkcji kwadratowej i zaznaczamy przedziały większe od zera
otrzymujemy x∊(−
∞,−2)∪(
12,
∞)
6 maj 19:20
pigor: ..., lub np. tak :
2(x2−1)+3x >0 ⇔ 2x
2+3x−2 >0 ⇔ 2x
2+4x−x−2 >0 ⇔ 2x(x+2)−1(x+2) >0 ⇔
⇔ (x+2)(2x−1) >0 ⇔
2(x+2)(x−12) >0 ⇔
x<−2 ∨ x>12 ⇔
⇔
x∊(−∞;−2) U (12;+∞) − szukany zbiór rozwiązań . ...
6 maj 19:26
Ona: dziękuje właśnie potrzebuję rozpisania wszystko co po kolei jak u Kaja

a wykresik na pewno
zrobie

dzięki
6 maj 19:28
Ona: ok ok dzięki pigor
6 maj 19:29