Bardzo mi zależy na czasie, proszę o pomoc plisss ! :)
Ona: Przedstaw funkcję w postaci kanonicznej: y= x2 − 8x + 6
6 maj 19:04
Kaja: p=4 Δ=64−24=40 q=−10
y=(x−4)2−10
6 maj 19:06
Ona: A czy można to jakoś bardziej rozpisać
6 maj 19:12
Kaja: tzn. możesz sobie rozpisać jak liczysz p i jak q (współrzędne wierzchołka. są na to wzory)
6 maj 19:16
pigor: ..., lub np. tak:
y= x
2−8x+6= x
2−2*4x+16−10=
(x−4)2−10 − szukana postać iloczynowa . ...
6 maj 19:17
Kaja: pigor chyba kanoniczna
6 maj 19:17
Ona: Ok dziękuję
6 maj 19:19
pigor: ....,
Kaja no takkk, dziękuję, że ...

jesteś; pozdrawiam ... gorąco
6 maj 23:45