Jak to zrobicie xD
On: W pewnej klasie liczba chłopców stanowi 80% liczby dziewcząt.Jeżeli doszło 3 chłopców to liczba
chłopców była by równa liczbie dziewcząt. ile dziewcząt jest w klasie ?
6 maj 19:03
Kaja: x−liczba dziewcząt
y−liczba chłopców
y=0,8x
y+3=x
zatem 0,8x+3=x
0,2x=3
x=15
odp. 15
6 maj 19:05
On: dzia
6 maj 19:07
pigor: ..., np. tak : niech
d= ? − szukana liczba dziewcząt, a
80%d− liczba chłopców z
warunków zadania, oraz
80%d+3= d ⇔ 20%d=3 /*5 ⇔
d=15 dziewcząt jest w klasie
6 maj 19:12