Dana jest funkcja
Ona: Dana jest funkcja f(x)=2x2 +2x − 4, x ∊ R
a) Oblicz jej wartość najwiekszą w przedziale < 0; 12 >
b) zapisz wzór w postaci kanonicznej
6 maj 19:00
Kaja: f(0)=−4
f(
12)=
12+1−4=−2,5
f
max=−4
b) f(x)=2(x+
12)
2−4,5
6 maj 19:03
Ona: A czy musze tu rysować wykresy

Dziękuje za odp.
6 maj 19:06
Kaja: nie
6 maj 19:07
Ona: Dzięki
6 maj 19:08
Janek191:
W a) jest źle !
f(x) = 2 x
2 + 2 x − 4
| | − b | | − 2 | | 1 | | 1 | |
p = |
| = |
| = − |
| ∉ < 0; |
| > |
| | 2a | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a = 2 > 0 więc dla x > p = − |
| czyli w całym < 0; |
| > funkcja f jest |
| | 2 | | 2 | |
rosnąca,dlatego
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ymax = f( |
| ) = 2* |
| + 2* |
| − 4 = |
| + 1 − 4 = − 2 |
| = − 2,5 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=====================================================
b)
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
q = f( p) = f ( − |
| ) = 2* |
| + 2*( − |
| ) − 4 = |
| − 1 − 4 = − 4 |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
oraz
f(x) = a*(x − p)
2 + q
| | 1 | | 1 | |
f(x) = 2*( x + |
| )2 − 4 |
| |
| | 2 | | 2 | |
=====================
7 maj 11:40