ciąg arytmetyczny i geometryczny
Pati : 
trzy liczby x, y, z, których suma wynosi 24, tworzą ciąg arytmetyczny, liczby x+1,y−2, z−2
tworzą ciąg geometryczny. znajdź liczby x, y, z
15 wrz 20:48
Eta:
x, y, z −−− tworzą ciąg arytm to z def. ciągu otrzymasz równanie:
2y = x +z
oraz z treści zad. drugie równanie: x +y + z = 24
oraz: x+1, y −2, z −2 −−− tworza ciąg geom, to z def. ciągu geom. otrzymasz trzecie
równanie:
(y −2)2 = ( x +1)( z −2)
rozwiąż układ tych trzech równań i wyznacz: x, y, z
Powodzenia.....
15 wrz 20:55