Wyznacz wszystkie rozwiązania równania należące do przedziału <0,2π>
Kizuna: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania należące do przedziału <0,2π>
a) 4tgxcos2x = 1
Jakoś mi to nie wychodzi ;q
6 maj 18:57
Kizuna: nikt nie wie? xD
6 maj 19:12
Eta:
ze względu na tangens , cosx≠0
| | π | | 5 | |
2x= |
| +2kπ v 2x= |
| π+2kπ , k€C |
| | 6 | | 6 | |
x=......... v x=.......... dokończ
6 maj 19:14
Eta:
Takie łatwe,że każdy wie
6 maj 19:15
Kizuna: Dzięki Eta
6 maj 19:15
Eta:
Na zdrowie
6 maj 19:16
grz: tgx=sinx/cosx
4tgxcos2x = 1
4sinx/cosx*cos2x = 1
4sinxcosx = 1
2sinxcosx=sin2x
2sin2x=1
sin2x=1/2
pomocnicza zmienna
t=2x
sint=1/2
t=π/6 +2kπ, t=5π/6 +2kπ
x=t/2
x=π/12 +kπ, x=5π/12 +kπ
x=π/12, x=5π/12, x=13π/12, x=17π/12
k∊C
i zalozenie do dziedziny, ze x≠π/2 +kπ
6 maj 19:26
Eta:
6 maj 19:27