wzory funkcji
serdeczna: Pomoże ktoś? Trudne zadanie
Napisz wzór funkcji kwadratowej we wszystkich postaciach(kanoniczna, ogolna ,iloczynowa)
wiedzac ,ze wierzcholek na wspolrzedne W = (1,3) oraz ,że punkt P = (−2,5) przechodzi przez
wykres tej funkcji
6 maj 18:51
Kaja: f(x)=a(x−1)
2+3
5=a(−2−1)
2+3
5=9a+3
9a=2
| | 2 | |
f(x)= |
| (x−1)2+3 postać kanoniczna |
| | 9 | |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
f(x)= |
| x2− |
| x+3 |
| postać ogólna |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
policz sobie Δ , pierwiastki i podstaw do wzoru na postac iloczynową
6 maj 19:00
Eta:

y= a(x−1)
2+3 , P(−2,5)
| | 2 | |
5= a(−2−1)2+3 ⇒ 5= 9a+3 ⇒ a= |
| |
| | 9 | |
| | 2 | |
y= |
| (x−1)2+3 −−− postać kanoniczna |
| | 9 | |
nie da się przedstawić tej funkcji w postaci iloczynowej ( bo brak miejsc zerowych( zobacz
wykres)
| | 2 | | 4 | | 2 | |
y= |
| x2− |
| x+3 |
| −−− postać ogólna |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
i co tu takiego trudnego?
6 maj 19:07
Eta:
Dziękuję Ci
serdeczna,że pozwoliłaś nam podać rozwiązanie
6 maj 19:20
serdeczna: dziękuję bardzo za pomoc!
6 maj 19:38
Eta:
No wreszcie
6 maj 20:05