kombinacje
denatlu: Ile z cyfr {1,2,0,0,0} mogę utworzyć liczb pięciocyfrowych?
6 maj 18:37
denatlu: (1) (2) (3) (4) (5)
na pierwsze miejsce mogę wybrać 2 liczby
na drugie mogę wybrać niby trzy, ale już jedną wybrałem to 2
na trzecie czwarte piąte miejsce mogę wybrać 1 liczbę
ale te zero mogę rozstawić na 3! sposobów,
to 2*2*3! ?
6 maj 18:46
HiggerNater: Mi bardziej pasuje 2*4 czyli
Ilość możliwych cyfr na pierwszym miejscy (2)
razy
ilość możliwych ustawień pozostałej nam cyfry innej niż zero (4)
2*4=8
6 maj 19:00
denatlu: nie wiem o co chodzi w Twoim zapisie
6 maj 19:05
alfa i omega: 12000
10200
10020
10002
21000
20100
20010
20001
A=8
6 maj 19:07
denatlu: A obliczeniowo? Wyobraź sobie, że suma ma być równia 9...
6 maj 19:08
HiggerNater: @denatlu
Czemu suma ma być równa 9?
6 maj 19:16
denatlu: tzn zapedziłem się, bo to jest cześć zadania, a ja napisałem inna
Ale weź mi wytłumacz coś Ty napisał.
jakbyś to zrobił tak po ludzku
pierwsze na 2 sposoby
w takim razie druga na....
6 maj 19:21
HiggerNater: Pierwsza cyfra na 2 sposoby− to wiesz
Dla ułatwienia przyjmijmy że pierwsza cyfra to 1
pozostały nam wiec cyfra 2 oraz trzy zera
nie ma znaczenia jak ustawimy 0 względem siebie− liczba 12000 po zamienieniu miejscami cyfry
setek i dziesiątek jest taka sama
chodzi więc o ilość ustawień cyfry która nie jest zerem a która nam została− w tym wypadku 2,
jako ze mamy jeszcze 4 miejsca to cyfre 2 możemy ustawić na 4 rózne sposoby czyli otrzymujemy
liczby
12000, 10200,10020,10002
tak samo gdy wybierzemy 2 na pierwsze miejsce− mamy 4 liczby
21000,20100,20010,20001
czyli 2*4=8
6 maj 19:28
denatlu: dzięki
6 maj 19:51