matematykaszkolna.pl
Logarytmy Arek: Witam, Mam propozycję rozwiązania zadania ale nie jestem pewny, czy jest dobra . Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie: (log3x)2 − log3x2 = m ma dwa rozwiązania należące do przedziału <1, ) Proponuję narysować lewą stronę równania i prowadząc poziome linie sprawdzić kiedy wykres tej funkcji ma 2 rozwiązania w podanym przedziale. Ale nic mi nie wychodzi. Może ktoś sprawdzić?
6 maj 17:53
pigor: ,,, czy masz odp. taką −1≤ m ≤ 0 , czyli m∊<−1;0>
6 maj 18:05
Arek: Niestety wierzchołek paraboli jest w (1,−1) i tylko jedno ramię należy do przedziału, więc dwóch rozwiązań nie ma nigdy, chyba coś źle robię
6 maj 18:15
PW: (0) (log3x)2−2log3x−m=0, x∊(0,) Dla ułatwienia rachunków podstawiamy log3x=u (1) u2−2u−m=0 Δ=4(m+1)>0 ⇔m>−1 Przy takim założeniu równanie (1) ma dwa różne pierwiastki
 2−2m+1 
u1=

=1−m+1 oraz u2=1+m+1,
 2 
zatem log3x = 1−m−1 lub log3x = 1−m−1 skąd x=31−m−1 lub x=31+m−1 W treści zadania postawiono warunek,aby obie te liczby były większe lub równe 1: 31−m−1≥30 i 31+m−1≥30, a ponieważ funkcja logarytmiczna o podstawie 3 jest rosnąca, oznacza to, że ma być spełniony układ nierówności 1−m−1≥0 i 1+m−1≥0, z których druga jest prawdziwa dla wszystkich rozważanych m, a pierwsza jest równoważna nierówności 1≥m−1, m>−1 12≥m−1, m>−1 m≤2, m>−1. Odpowiedź; Równanie (0) ma dwa pierwiastki należące do przedziału <1,) dla m∊(−1,2>. Ale rachunki sprawdź. Dodam od razu, że dla niektórych "dwa rozwiązania" oznacza również "dwa pierwiastki niekoniecznie różne", i wtedy bierzemy Δ≥0, czyli m≥−1, ale ja reprezentuję pogląd, że "dwa" to "dwa różne", Zadanie maturalne powinno być sformułowane w sposób nie budzący wątpliwości. Myślę, że błąd rozumowania polegał na badaniu pierwiastków równania (1) zamiast równania (0) − nie było potrzeby mówienia o paraboli.
6 maj 22:38