Kipic: a)
lΩl=6
3
a) wiec bierzemmy wszystkie takie ktore dadza liczbe parzysta , czyli musza to byc wszytskie
parzyste lub 1 parzysta i 2 nieparzyste wiec
Parzystych jest {2,4,6}
Nieparzyste {1,3,5}
P+P+P ( 3 parzyste)
A=3*3*3
a teraz N+N+P ( dwie nieparzyste i jedna parzysta )
B=3*3*3 (nie ma jescze * 3 poniewaz kolejnosc nie ma znaczenia)
teraz dodajemy to do siebie
lCl=A+B
A+B = 3
3 + 3
3 =54
lCl=54
lΩl=216
b)
lΩl=216
Czyli w 2 rzutach wyrzucono liczbe oczek wieksza od 2 czyli np : za 1 razem wyrzucono {3 lub 4
lub 5 lub 6} za 2 rzutem to samo a za 3 skoro dwa razy wczesniej wyrzucono liczbe wieksza to
bedzie tylko {1 albo 2} wiec :
A=4*4*2
Nie jestem pewien w swoich obliczeniach poniewaz nie pamietam czy mozna pisac 3*3*3 bo chyba
tutaj kolejnosc nie ma znaczenia

Takze prosze o poprawienie bo chyba tutaj trzeba zastosowac dwumian newtona