Wielomiany
Kostek:
Wykaż,że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
x
4−x
3+3x
2−2x+2>0
chciałem podzielić ten wielomian ale
w(−2)≠0
w(−1)≠0
w(1)≠0
w(2)≠0
w(
12)≠0
6 maj 17:15
Kamcio :): skoro masz wykazać że jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej, ten wielomian nie będzie
miał miejsc zerowych , proponuję popróbować zwijania do wzorów różnej maści
6 maj 17:17
Kostek: ok
6 maj 17:18
Saizou : x4−x3+x+2x2−2x+2>0
x2(x2−x+1)+2(x2−x+1)>0
(x2−x+1)(x2+1)>0
6 maj 17:18
Kostek:
Saizou popsułeś

dobra to teraz napisać
Δ<0

brak pierwiastków
6 maj 17:20
Kamcio :): dobra, to tak
W(x)=x4−x3+3x2−2x+2=x4+4x2+4−x3−x2−2x−2=(x2+2)2−x2(x+1)−2(x+1)=(x^
2+2)2−(x+1)(x2+2)=(x2+2)(x2−x+3)
teraz już widać że dla każdego x∊R W(x)>0
6 maj 17:22
Kostek: Dziękuje
6 maj 17:23
Kamcio :): drugi nawias będzie (x2−x+1) , pomyłka
6 maj 17:23
Kostek:
Kamcio czyli należy to pogrupować żeby pokazać, że wielomian nie ma pierwiastków ?
6 maj 17:25
Saizou : Kostek tak w celach rehabilitacji masz zadanko:
Wykaż, że wielomian (x+1)(x+2)(x+3)(x+4)+1 można przedstawić w postaci kwadratu trójmianu
kwadratowego
6 maj 17:27
Saizou : Kostek ty skorzystałeś z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach
całkowitych, ale mogły być jeszcze pierwiastki niewymierne. Zatem rozkładamy na czynniki i
pokazujemy że nie ma pierwiastków w zborze liczb rzeczywistych
6 maj 17:28
Kostek: @Saizou zadanko fajne robiłem to w tamtym tygodniu ale zrobię jeszcze raz

przedstawiłem
wszystkie możliwe propozycje pierwiastków
6 maj 17:30
Saizou : tak, są przedstawione wszystkie możliwości pierwiastków wymiernych
6 maj 17:33
Kostek: powinno wyjść (x
2+5x+4)
2
6 maj 17:33
Saizou : (x2+5x+5)2
6 maj 17:35
Kostek: a no tak 5 zamiast 4

To zadanko jest z podstawy
6 maj 17:35
Saizou : nie wiem, ze zbioru zadań z podkowy
6 maj 17:36
Kostek: Niestety nie mam tego zbioru muszę kupić
6 maj 17:38
Saizou : to już lepiej np. kiełbasę
6 maj 17:39
Kostek: Mam kiełbasę

a ten zbiór to jest zbiór zadań maturalnych czy po prostu zbiór zadań do
jakiejś klasy
6 maj 17:41
Saizou : zbiór zadań do matur. Chcesz jeszcze jakieś zadanko z wielomianów?
6 maj 17:42
Kostek:
Wolałbym coś z funkcji kwadratowej z parametrem
6 maj 17:44
Saizou : wykaż że jeżeli funkcja kwadratowa f(x)=x
2+bx+x ma miejsca zerowe, to funkcja kwadratowa
| | 1 | | 1 | |
określona wzorem g(x)=x2+(m− |
| )bx+(m− |
| )2c, gdzie m≠0 również ma miejsca zerowe |
| | m | | m | |
6 maj 17:47
pigor: ... , nikt nie pokazuje jak to zrobić, no to ja pokażę jak bym to "robił",
otóż np. tak :
(x+1)(x+2)(x+3)(x+4)+1 = [(x+1)(x+4)*(x+2)(x+3)+1= (x
2+5x+4)*(x
2+5x+4+2)+1=
= (x
2+5x+4)
2+2(x
2+5x+4)+1= (x
2+5x+4)
2+2(x
2+5x+4)*1+1
2=
= (x
2+5x+4+1)
2=
(x2+5x+5)2 − szukany kwadrat trójmianu kwadratowego. ...
6 maj 17:48
Kostek:
Δ>0
Δ=b
2−4ac>0
| | 1 | | 1 | |
Δ=(m− |
| )2−4(m− |
| )2*c>0 wystarczy takie coś o ile to jest dobrze ? |
| | m | | m | |
6 maj 17:52
Saizou : coś ta druga delta jest nie teges
6 maj 17:54
Kostek:
| | 1 | | 1 | |
Δ=(m− |
| )2−4*(m− |
| ) 2 teraz ok  |
| | m | | m | |
6 maj 17:57
Saizou : niestety

spójrz jeszcze raz na to równanie
6 maj 17:58
Kejt: b
2?
6 maj 18:00
Kipic: | | 1 | |
Kostek brakuej ci ((m− |
| )b)2 tego b |
| | m | |
6 maj 18:00
Dziabong: Zapomniałeś o b.
6 maj 18:00
Kejt: pierwsza!
6 maj 18:01
Saizou : i popsuliście wszystko
6 maj 18:01
Kipic: no dobra to skoro mamy 2 niewiadome b i c to co z nimi dalej po policzeniu delty
6 maj 18:02
Saizou : a i jeszcze jest jeden błąd, ale już nie w delcie, kto znajdzie?
6 maj 18:02
6 maj 18:02
Kostek: właśnie
| | 1 | | 1 | |
Δ=(m− |
| )2b2−4(m− |
| )2>0 teraz ok ? |
| | m | | m | |
6 maj 18:03
Kipic: zle przepisalas powinno byc x
2+bx+c
6 maj 18:03
Dziabong: @Kipic
Właśnie o tym samym pomyślałem.
6 maj 18:03
Dziabong: Teraz zjadłeś c
6 maj 18:04
Saizou : Kostek i co dalej....
6 maj 18:04
Dziabong: A nie przepraszam, tam pewnie tego c w ogóle nie ma być, dlatego jest błąd.
6 maj 18:04
Saizou : tak miało być f(x)=x2+bx+c
6 maj 18:04
Dziabong: Dobra ja już nic nie piszę, bo piszę jakieś głupoty
6 maj 18:05
Kipic: hahhahaahhah miałem racje
6 maj 18:05
Kostek:
Saziou czyli ostatecznie
| | 1 | |
Δ=(m− |
| )2b2−4(m−U{1}{m)2*c>0 |
| | m | |
6 maj 18:06
Saizou : Kipic ale jest błąd w warunkach jakie napisał Kostek
6 maj 18:06
Saizou : tak

i co dalej
6 maj 18:07
Dziabong: @Kipic
No miałeś racje, ale ten post w którym napisałem, że tego "c" w ogóle nie powinno być miał się
tyczyć tej drugiej funkcji kwadratowej, ale potem sobie zdałem sprawę, że ma być.
6 maj 18:07
Kipic: Kostek 4 raz napisałes i teraz braklo ci }
wlasnie takich sytuacji boje sie na maturze ze zapomne czegos albo cos


to chyba najgorsze
co moze spotkac
| | 1 | | 1 | |
Δ=(m− |
| )2b2−4((m− |
| )2c) |
| | m | | m | |
6 maj 18:08
Kipic: czy aby ne powinno byc Δ≥0
6 maj 18:09
Saizou :
6 maj 18:10
Kejt: Saizou..zapodałbyś w wolnej chwili jakieś zadanko z planimetrii? tylko nie przesadzaj z
trudnością
6 maj 18:10
Kostek:
| | 1 | |
to U{m− |
| ) to jest moje b |
| | m | |
czyli
to mam:
| | 1 | |
Δ=(m− |
| )(b2−4c)>0 ale co dalej to nie wiem |
| | m | |
6 maj 18:11
Saizou : | | 1 | |
kwadrat zjadłeś przy (m− |
| )2 |
| | m | |
6 maj 18:12
Kamcio :): rozwiąż to na kartce może
6 maj 18:13
6 maj 18:13
Kipic: Saizou wiec jedyne zalozenie to Δ≥0
a czy nie ma tam jeszcze b≠0 c≠0 czy to juz jest oczywiste bo w x
2+bx+c nie są podane
wartosci i nie musimy ich pisac

no dobra mamy delte i 2 niewiadome b i c i co dalej
6 maj 18:14
Saizou : | | 1 | |
no i teraz komentarz i (m− |
| )2(b2−4b)≥0 |
| | m | |
6 maj 18:15
Kipic: jaki komentarz moglby byc do tego bo powiem szczerze to dla mnie nie jest rozwiazane do konca
6 maj 18:16
Saizou : a dla b=0 i c=0 mamy wielomiany f(x)=x2 i g(x)=x2 zatem sam wywnioskuj
6 maj 18:16
Kejt: a ja wiem!
6 maj 18:16
6 maj 18:17
Kostek:
(b2−4c)>0
C.K.D
6 maj 18:21
Saizou : założenie
f(x)=x
2+bx+c
Δ≥0→b
2−4c≥0 (bo a=1)
Teza:
| | 1 | | 1 | |
g(x)=x2+(m− |
| )bx+(m− |
| )2c posiada pierwiastki |
| | m | | m | |
Dowód:
Δ
g≥0
| | 1 | | 1 | |
((m− |
| )b)2−4*(m− |
| )2c≥0 |
| | m | | m | |
| | 1 | |
(m− |
| )2 kwadrat każdej liczby rzeczywistej jest nieujemny |
| | m | |
b
2−4c z założenia ≥0
| | 1 | | 1 | |
zatem ich iloczyn musi być ≥0 czyli równanie x2+(m− |
| )bx+(m− |
| )2c ma pierwiastki |
| | m | | m | |
cnu
6 maj 18:24
6 maj 18:28
6 maj 18:31
Kejt: Saizou się chyba na mnie obraził
6 maj 19:33
Kamcio :): Saizou, dlaczego w dowodzie zacząłeś od tezy ? źle jest , powinieneś zacząć przekształcać deltę
i dopiero w 3 linijce stwierdzić że jest ≥0 i dlaczego
6 maj 19:37
Saizou : Kejt nie obraziłem się tylko czekam na zadanie, które ci kiedyś zadałem
Kamcio
jak już się czepiasz:
Dowód nie wprost
załóżmy że teza jest fałszywa, zatem
Δ<0 ..................
dochodzimy do sprzeczności zatem teza jest prawdziwa
6 maj 19:45