wzory funkcji
alaaa: Napisz wzór funkcji liniowej przechodzącej przez punkty A= (−2 , −3) i B = (3,0)
Dziekuję za pomoc
6 maj 16:52
Kamcio :): wzór ogólny funkcji liniowej
y=ax+b
spróbuj pokombinować z tym wzorkiem
6 maj 16:56
alaaa: (3−(−2) (y−(−3) = (0−(−3)(x−(−2)
5(y+3 )= 3 (x+2)
5y + 15=3x+6
5y=3x+6−15
5y= 3x−5 /: 5
y = 3/5 x − 9/5
Tak dobrze?
6 maj 16:57
ICSP: y = ax + b wstawiając współrzędne pkt i tworząc z nich układ równań mam:
−3 = −2a + b
0 = 3a +b
6 maj 16:58
alaaa: Dziekuję chciałam wiedziec czy dobrze mysle
6 maj 17:11
aniabb: dobrze myślisz..wstawiłaś do wzoru w tablicach .. drugim sposobem jest z układu równań jak ICSP
6 maj 17:14