hgj
ghf: (√6+2√5+ √6−2√5)2=20 moglby ktos mi rozwiazac prosze
6 maj 16:42
yep:
6 + 2√5 = (1 + √5)2
6 − 2√5 = (1 − √5)2
sprobuj to wykorzystac
6 maj 16:47
Kamcio :): zakładam że masz udowodnić równość.
L=|6+2√5|+|6−2√5|+2√(6+2√5)(6−2√5)=6+2√5+6−2√5+2√36−4*5=12+2√16=12+8=20=P
6 maj 16:48
Janek191:
6 + 2√5 = ( 1 + √5)2 ⇒ √ 6 + 2 √5 = 1 + √5
6 − 2√5 = ( 1 −√5)2 ⇒ √ 6 − 2 √5 = I 1 − √5 I
więc
( √6 + 2 √5 + √6 − 2 √5)2 = ( 1 + √5 + I 1 − √5 I)2 =
= ( 1 + √5 + √5 − 1 )2 = ( 2√5)2 = 4*5 = 20
6 maj 16:52
ICSP: Kamciu bez wartości bezwzględnych powinno być. Przy okazji zastanów się dlaczego
6 maj 16:56
Kamcio :): ale przecież √a2=|a|
6 maj 16:57
Kamcio :): aaa, widzę. tutaj jest
√a2
6 maj 16:57