Uzasadnij, że suma dwóch liczb dwucyfrowych takich, że cyfra dziesiątek i cyfra
kamczatka: Uzasadnij, że suma dwóch liczb dwucyfrowych takich, że cyfra dziesiątek i cyfra jedności
pierwszej z nich jest odpowiednio cyfrą jedności i cyfrą dziesiątek drugiej, jest podzielna
przez jedenaście. wiem że rozwiązanie to: 10a+b+10b+a=11a+11b=11(a+b)
Ale jakbym chciał np. uzasadnić że liczba 8 też się dzieli co w praktyce się nie zgadza to tymi
obliczeniami i tak mi wychodzi że się dzieli o co chodzi ?
Wyszło by tak:
7a+b+7b+a=8a+8b=81(a+b)
6 maj 16:36
Technik:
skąd masz 81

7a+b+7b+a=8a+8b=8(a+b)
6 maj 16:37
xyz: Nie rozumiem czemu 'liczbe' 8 zapisujesz jako 7a+b+7b+a
6 maj 16:38
Kamcio :): po pierwsze liczba 8 nie jest dwucyfrowa
6 maj 16:39
Technik: to zadanie masz w kiełbasie wytłumaczone
6 maj 16:42