matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag geometryczny
;D:
PROSZE O POMOC
Suma drugiego i piatego wyrazu w ciagu geometrycznym o siedmiu wyrazach jest rowna 27. Iloczyn trzech pierwszych wyrazow tego ciagu jest rowna tez 27 . Oblicz sume trzech ostatnich wyrazow
6 maj 16:06
irena_1:
a
2
+a
5
=27 a
1
*a
2
*a
3
=27 a
1
=a q− iloraz ciągu a*aq*aq
2
=27 a
3
q
3
=27 aq=3 a
2
=3 3+a
5
=27 a
5
=24
a
5
=q
3
a
2
24
q
3
=
=8
3
q=2 a
5
+a
6
+a
7
=24+24*2+24*4=24(1+2+4)=24*7=168
6 maj 17:03