matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag geometryczny
;D:
PROSZE O POMOC
Wyraz czwarty w pewnym ciagu geometrycznym ma wartosc
5
9
, a wyraz siodmy jest rowny
5
243
. Znajdz pierwszy wyraz tego ciagu oraz jego iloraz
6 maj 16:02
irena_1:
5
a
4
=
9
5
a
7
=
243
a
7
5
5
1
=q
3
=
:
=
a
4
243
9
27
1
q=
3
a
4
5
1
5
a
1
=
=
:(
)
3
=
*27=15
q
3
9
3
9
6 maj 17:09