ciag arytmetyczny
;D: Ktore wyrazy ciagu (bn) sa wieksze od stu jezeli
A)bn=3n−15
B)bn=√4n+2
C)bn=n2+20n
6 maj 15:57
asdf:
A)3n − 15 > 100
B)√4n+2 > 100, n ∊ N,czyli podnosimy do kwadratu smialo nie martwiac sie o dziedzine..no i
dalej:
|4n+2| > 1002
4n + 2 > 1002
itd...
C)n2+20n > 100
6 maj 16:01
;D: a jak mam to bliczyc?
6 maj 16:03
asdf: tak trudno?
3n − 15 > 100
3n > 85
zaokrąglasz w góre i masz odpowiedź, pozostale podobnie
6 maj 16:08
asdf: sorry, w dol.
6 maj 16:14
Janek191:
asdf: Jest źle .
3 n − 15 > 100
3 n > 115 / : 3
n > 38,(3)
n > 38
−−−−−−−−
spr.
3*39 − 15 = 117 − 15 = 102 > 100
Odp. Wyrazy ciągu o numerach większych od 38 są większe od 100.
=======================================================
7 maj 00:46