matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag arytmetyczny
;D:
PROSZE O POMOC
Dany jest ciag o wyrazie ogolnym b
n
. Zbadaj , ktory wyraz tego ciagu przyjmuje wartosc 0, jezeli
n
2
+3n−10
A) b
n
=
n
6 maj 15:52
irena_1:
n
2
+3n−10
b
n
=
n
b
n
=0 n
2
+3n−10=0 Δ=9+40=49
−3−7
−3+7
n
1
=
=−5 lub n
2
=
=2
2
2
n∊N n=2 a
2
=0
6 maj 17:13