Proszę o pomoc z zadaniem, całka oznaczona !
Czerwona: Jak obliczyć takie zadanie z całką oznaczoną ?
Oblicz: Pole ograniczone parabolą y=2x−x2 oraz prostą x+y=0
6 maj 14:48
aniabb:

całka od 0 do 3 z (2x−x
2−(−x))
3
czyli ∫ 3x−x
2 dx
0
6 maj 14:51
aniabb: = 3x2/2 −x3/3 wstawiasz 3 i odejmujesz gdy wstawiasz 0
= 27/2 − 9 − 0 = 4,5
6 maj 14:53
Czerwona: Można tak obliczać czy trzeba się zastosować do jakiegoś wzoru ?
6 maj 16:50
aniabb: to jest wzór na pole ..całka od przecięcia do przecięcia z funkcji (górna−dolna)
6 maj 17:06