ss
kasia: Witam mam oto problem z tym zadaniem ponizej
Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wybrana losowo macierz
zero−jedynkowa o wymiarach n na n ma co najmniej jeden wiersz
zerowy?
Będę wdzięczna za pomoc!
6 maj 14:45
paula: pomorze ktoś?
6 maj 15:18
Dziabong: Niestety nie, okolice Częstochowy.
6 maj 15:34
yep: sprobuje:
jesli macierz o wymiarach n x n potraktujemy jako ciąg o dlugosci n*n i podzielimy na n blokow
po n liczb to mamy:
|Ω| = (2
n)
n roznych takich ciagow
za zdarzenie przeciwne przyjmę, że żaden wiersz (tutaj kazdy z n blokow o dl. n) nie jest
zerowy; takich mozliwosci jest:
|A'| = (2
n − 1)
n
| | (2n −1)n | | 2n − 1 | |
P(A) = 1 − |
| = 1 − ( |
| )n |
| | (2n)n | | 2n | |
ale nie gwarantuję, że to dobre rozumowanie
6 maj 15:56