prosta i płaszczyzna
Basia: Punkty A i B należą do płaszczyzny. |AB?|=4cm. Odcinki AC i BD są równoległe, nie zawierają się
w tej płaszczyźnie,a |AC|=8cm i |DB|=6cm. Prosta przechodzaca przez punkty C i D przebija
płaszczyznę w punkcie E. Wyznacz długość odcinka BE.
Prosze o rysnek i wytłumaczenie. Próbowałam na wiele spobobów i nic
15 wrz 20:35
Basia: Prosze o pomoc, umie ktoś to zrobić?
15 wrz 20:50
Basia: jak komuś, to pomoż. Jak ja chcę pomocy, nie ma
15 wrz 21:24
Bogdan:

Dobry wieczór.
Skorzystaj z podobieństwa trójkątów AEC i BED (twierdzenie Talesa).
15 wrz 21:49
Basia: dzięki Bogdan
15 wrz 21:57
Basia: ej, coś mi nie wychodzi, można obliczenie?
15 wrz 21:59
15 wrz 22:38
Bogdan:
15 wrz 22:45
Basia: Mam jeszcze rozważyć drugą sytuację i nie wiem jak?
25 lis 18:50
Basia: Mógłby chociaż ktoś narysować jak ma wyglądać drugi przypadek?
25 lis 19:16
Basia: Proszę o pomoc
25 lis 20:38
sushi_ gg6397228:
E masz z lewej strony punktu A, wszystkie odcinki sa nachylone w prawa strone
25 lis 20:40
Basia: ale wynik pozostaje ten sam, a mają być 2 różne wyniki
25 lis 20:57
sushi_ gg6397228:
przeciez wynik wyjdzie inny
25 lis 21:00
sushi_ gg6397228:
25 lis 21:08
Bizon:
Basiu ... punkty D i C nie muszą leżeć po tej samej stronie płaszczyzny ...
(jeden pod ... drugi nad) −
25 lis 21:25
Bizon: Punkt E będzie wtedy między punktami A i B
25 lis 21:26
Bizon:
25 lis 21:32
Bizon: ... "trafiona" odpowiedź

−
25 lis 23:57
Basia: no to wtedy jak zrobić obliczenia?
26 lis 15:13