ciag arytmetyczny
;D: PROSZEO POMOC

Dany jest ciag o wyrazie ogolnym a
n. Ktory wyraz tego ciagu przyjmuje
wartosc 10 jezeli
A) a
n=n
2−5n+4
B)a
n=n
2−8n+1
6 maj 14:42
aniabb: oblicz n dla którego an=10 czyli
a) n2−5n+4=10
n2−5n −6=0
Δ itd ... n1 i n2
i wychodzi że n=2 i n=3 czyli drugi i trzeci wyraz sa równe 10
analogicznie b) i c)
6 maj 14:45
;D: n1 w a wyszlo 6 , a n2 wyszlo −1.
tak wiec jak tam wyszlo ze n =2 i , n =3?
6 maj 14:52
aniabb: a no to szósty wyraz ciągu ... (nie liczyłam tylko strzelałam na oko...nie zauważyłam minusa)
6 maj 14:54
;D: to wiec jak bd poprawnie
6 maj 15:48
aniabb: n=6 czyli szósty wyraz
6 maj 17:05