irena_1:
Wszystkich trzycyfrowych liczb jest 9*10*10=900.
a)
Liczb mniejszych od 900 jest 800
| | 100+899 | |
S= |
| *800=999*400=399600 |
| | 2 | |
b)
Liczb trzycyfrowych podzielnych przez 4 jest 900:4=225, najmniejsza z nich to 100, największa
to 996
c)
Trzycyfrowych liczb parzystych jest 450, najmniejsza z nich to 100, największa to 998
d)
Liczb trzycyfrowych podzielnych przez 3 jest 300, najmniejsza to 102, największa to 999
Saizou : np. weźmy przykład c)
liczby parzyste to liczby podzielne przez 2, a najmniejszą trzycyfrową liczbą podzielną przez 2
jest 100, a największą 998
a
1=100
a
n=998
a
n=a
1+(n−1)r r=2 (bo liczby podzielne przez 2)
998=100+(n−1)2
898=(n−1)2
449=n−1
n=500
| | 100+998 | |
S500= |
| *500=274 500 |
| | 2 | |