Prawdopodobieństwo
Clarence: Witam! Ponieważ po zastosowaniu wzorów kombinatorycznych wychodzą mi wyniki niemożliwe,
postanowiłem zapytać:
Masz 799 kul białych i jedną czarną (w sumie 800). Losujesz z nich kolejno 5, bez zwracania.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich znajdzie się kula czarna?
6 maj 13:29
...: |Ω|=C
5800=
A
1= wybieram 1 czarna i 4 białe= 1* C
4799=...
A
2= wybieram 5 białych i 0 czarnych=C
5799=...
|A|=A
1+A
2=...
6 maj 13:35
pawel: Mi wyszlo P(A)=1160
6 maj 13:43
6 maj 13:45
...: przepraszam..A
2 jest niepotrzebne
6 maj 13:56
Clarence: Czy mogę spytać jak dokładnie to obliczacie? Korzystając ze wzorów obliczyłem
|Ω|=323601888019200
oraz
|A|=404502360024
Po podzieleniu wychodzi mi 0,00125 na kalkulatorze, co daje:
1800
6 maj 15:51