wykres funcji...
Bartek: Wykres funkcji y = ax przechodzi przez punkt P= (2,2). Do wykresu tej funkcji należy również
punkt o współrzędnych:
a) (−4,{1}{4}) b) (8,8) c) (10,64)
6 maj 12:58
Bartek: w a) zle mi sie wpisalo, ma byc jedna czwarta. Prosze o wytlumacznie rozwiazania
6 maj 12:59
ICSP: y = ax Oczywiście P(x ; y) − ogólny zapis pkt na płaszczyźnie zatem skoro P(2;2) należy do
wykresu funkcji to x = 2 oraz y = 2
y = ax
2 = a2
a = √2 (a = −√2 odrzucam z przyczyn oczywistych)
y = √2x
teraz wstawiaj kolejno współrzędne pozostałych pkt i dostaniesz odp
6 maj 13:14
Bartek: Czyli odp a, dzięki
6 maj 13:24