matematykaszkolna.pl
s OLA: Mam nurtujące pytanie z którym nie mogę sobie poradzić... Mam wykres napięcia od temperatury, z ktorego chce wyznaczyć dokładne wartości temperatury. Wiem że muszę obliczyć najpierw współczynnik kierunkowy a. Jak to zrobić + jak dalej obliczyć te wartości? Z góry dziękuje za pomocs
6 maj 12:31
OLA: up
6 maj 14:17
aniabb: jak masz wykres to temperatury odczytujesz z wykresu ... i dopiero potem (ewentualnie) liczysz a jak masz daną zależność wzorem (czyli juz dane a) to podstawiasz do wzoru i liczysz jak masz wykres napięcia od temperatury to temperatura jest tym co masz dane dokładnie
6 maj 14:24
OLA: no własnie tak zrobiłam i dostałam raport do zwrotu z informacją, że odczytywanie z wykresu temperatury wiąże się z dużą niedokładnością i zalecane jest liczenie współczynnika kierunkowego. Stad tez mój problem...
6 maj 17:29
OLA: Pomoże ktoś?
6 maj 21:25
Nienor: A jak to wygląda w ogóle (liniowy) Na jakim materiale Excel ma faką funkcję, że jak masz wykres zrobiony z jakiś tam punktów i wiesz z jakim typem funkcji masz do czynienia (wykładnicza, wielomianowa, itp.) to ci podaje zbiór.
6 maj 21:56
aniabb: no to regresja metodą najmniejszych kwadratów, albo linia trendu w Excelu .. zależy na jakie ułatwienia pozwalają prowadzący
7 maj 08:59