sin, cos, tg, ctg
Jagoda: Mam problem z zadaniem−
Oblicz wartość wyrażenia
a) 4sinα−5cosα / cosα +3sinα (/ − kreska ułamkowa)
wiedząc, że tgα=5α
6 maj 12:17
Jagoda: prosze o wytłumaczenie
6 maj 12:19
fąfel: tgα=5
| 4sinα−5cosα | | | |
| = |
| = |
| cosα +3sinα | | | |
| | 4tgα−5 | | 4*5−5 | | 15 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 1+3tgα | | 1+3*5 | | 16 | |
6 maj 12:21
dawid:
| 4sinx − 5cosx | |
| |
| cosx + 3sinx | |
tgx = 5x
sinx = 5x * cosx
20xcosx − 5cosx / cosx + 15xcosx = 4(5xcosx − cosx) / cosx + 15xcosx = 4cosx(5x − 1) / cosx(1 +
15x) = 20x − 4 / 1 + 15x
6 maj 12:23
Jagoda: Bardzo dziękuję
6 maj 14:21