Nie wiem jak zrobić poniższe zadanie:
Korzystając z definicji macierzy przekształcenia liniowego w ustalonych bazach, znaleźć macierz
przekształcenia L : R2 → R2 zadanego wzorem L((x,y)T) = (x + 2y, −y)T w bazach B =
{(1,1)T, (2,0)T}, C = {(1,2)T, (2,1)T}. [ (x,y)T oznacza macierz transponowaną, czyli w
tym przypadku kolumnę o pierwszej współrzędnej x i drugiej y. ]
|
| |||||||||||||||
Baza wejściowa: | , | |||||||||||||||
|
| |||||||||||||||
Baza wyjściowa: | , | |||||||||||||||
|
|
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
L | = | = a1* | + b1* | → | = | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
L | = | = a2* | + b2* | → | = | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 1 |
| ||||||||
AL = | |||||||||
| 3 |