równanie z cosinusem
paula: Dane jest równanie cosx + |p2 − 19| = 0.
Korzystamy tu z tego, że Zwf y=cos x należy do <−1,1> ? co dalej?
6 maj 10:21
paula: proszę o pomoc, wyszły mi przedziały "odwrotne" niż powinny
6 maj 10:43
BorowikSzlachetny: A jakie jest pytanie dokładniej? Wyznacz dziedzinę czy jak?
6 maj 10:50
Trotyl: ja bym zrobił tak
cosx=−|p2−19| ⇔ −|p2−19|≥−1 i −|p2−19|≤1
z tego dostaniesz rozwiazanie
6 maj 10:52
paula: wyznaczyc wartosc parametru p dla ktorych równanie ma rozwiązanie
6 maj 10:53
BorowikSzlachetny: Jeśli o to, to wydaje mi się, że po prostu powinnaś przerzucić cos(x) na drugą stronę równania
i −cos(x)musi być większy od zera w związku z bezwzględną wartością po drugiej
6 maj 10:53
paula: dzięki dzięki ♥
6 maj 10:54
paula: jakby ktoś chciał prawidłowe rozwiązanie: p∊(−2√5 , −3√2) ∪ (3√2 , 2√5)
6 maj 11:15
ICSP: |p2 −19| ≤ 1 ⇒ p4 − 38p2 + 360 ≤ 0 ⇒ p4 − 20p2 − 18p2 + 360 ≤ 0 ⇒ p2(p2 −20) − 18(p2
−20) ≤ 0 ⇒ (p − 2√5)(p + 2√5)(p − 3√2)(p + 3√2) ≤ 0 ⇒ p ∊ [−2√5 ; 2√5] / (−3√2 ;
3√2)
6 maj 11:34
ICSP: staje się
pigorem
6 maj 11:50
pigor: ..., no i zobacz jak. ...

"ładnie" ci to wyszło, dla mnie bomba

, a ile "kartki"
oszczędzasz

między innymi oczywiście
6 maj 12:21
Kipic: @pigor szacun robienie zadań z myśla zeby jak najmniej miejsca zuzyc
6 maj 12:22