logarytmy
magda: PROSZE O POMOC
| | log2 6 x log3 6 | |
1. |
| |
| | Log2 6 + log3 6 | |
| | log 25 x log0,5 25 | |
2. |
| |
| | Log 25 + log0,5 25 | |
3. 0,1
log 0,11
w 4 przykladzie ten ulamek z log. jest potegą
4√64
6 maj 08:53
magda: proszę o pomoc
6 maj 10:56
Michał: juz cos próbuje pomóc
6 maj 11:21
Michał: 1. z tw o zmianie podstawy logarytmu
6 maj 11:33
Michał: dasz rade to dalej przekształcić? mianownik sprawdzasz do wspólnego mianownika i korzystasz z
tw o dodawaniu logarytmów, a później po odwróceniu powinno sie wszystko skrócić
6 maj 11:34
Michał: 2) analogicznie
3)na pewno dobrze przepisałaś?
6 maj 11:41
ICSP: 3 jest dobrze przepisane
6 maj 11:51
magda: tak 3 jest dorbze przepisane dziekuje za poprzednie
6 maj 12:24
magda: czy ktos wymyslil przyklad 3 i 4?
7 maj 12:57
aniabb:
| | 100 | |
(10−1)log0,11 = 10−log0,11 = 10^^{log0,11−1} = 0,11−1 = |
| |
| | 11 | |
7 maj 13:01
aniabb: 4√64 = 2
√2 = 2
3/2
| 1/3log3 | |
| = 2/3 log23 |
| 1/2log2 | |
więc twoje = (2
3/2)
2/3 log23 = 2
log23 = 3
7 maj 13:04
magda: dziekuje
7 maj 16:26