logarytmy
katarzyna: log42−log432−6log41=
6 maj 08:06
Patronus: spróbuj jeszcze raz przepisać te logarytmy, bo nie chcę zgadywać co jest w podstawie a co nie?
6 maj 08:38
Krzysiek : Kasiu. Tak ma byc ? log
42−log
432−6log
41= zakladam defincja logarytmu znana oraz
| | 2 | | 1 | | 1 | |
wzory tez znane.=log4 |
| −0 =log4 |
| = −2 bo 4−2= |
| |
| | 32 | | 16 | | 16 | |
Jesli nie sa znane to odsylam tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/3417.html
Czemu 6log
41=0 bo z definicji logarytmu 4
0=1 a 6*0=0
6 maj 10:47
Janek191:
| | 1 | |
log4 2 − log4 32 − 6 log4 1 = log4 ( 2 : 32) − 6*0 = log4 |
| = − 2 |
| | 16 | |
log
4 1 = 0, bo 4
0 = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log4 |
| = − 2, bo 4−2 = |
| = |
| |
| | 16 | | 42 | | 16 | |
6 maj 10:53
Kasia Gierszewska: Dzięki. O to mi chodziło.
3 lis 17:29