trygonom.
gitarzysta1993: Nie rozumiem do końca przejścia 1− cos(180−(a+b)) = 1 + cos (a+b) . Skoro cos gamma został tak
rozpisany to wygląda na to że gamma kąt musiał być większy od 90 stopni, czyli być w drugiej
cwiartce by zaszło takie skrócenie analogicznie do np. cos150= cos(180−30) = −cos30
6 maj 00:31
PW: We wzorach redukcyjnych kąt traktuje się tak jakby był kątem ostrym−nie trzeba wiedzieć
jaki jest x, żeby napisać
cos(180°−x) = cosx
6 maj 00:46
PW: Zżarło mi minus, powinno być oczywiście
cos(180°−x)=−cosx
− wzór jest prawdziwy dla dowolnego x.
6 maj 00:51