Oblicz wartość funkcji bez uzycia tablic trygonometrycznych
annna: Oblicz wartość funkcji bez uzycia tablic trygonometrycznych
| 2sin225 − ctg330 | |
| |
| tg405 + cos315 | |
TEN ZNACZEK OZNACZA STOPNIE. POMÓŻCIE MI TO OBLICZYĆ! BARDZO PROSZĘ!
5 maj 23:26
5 maj 23:31
5 maj 23:31
Eta:
| | √2 | |
sin225o= sin(180o+45o)= −sin45o= − |
| |
| | 2 | |
ctg330
o= ctg(360
o−30
o)= −ctg30
o= −
√3
tg405
o= tg(360
o+45
o)= tg45
o= 1
| | √2 | |
cos315o=cos(360o−45o)= cos45o= |
| |
| | 2 | |
podstawić dane, to myślę,że już potrafisz ?
5 maj 23:46
annna: tak potrafię, ale wychodzi jakiś nietypowy wynik
6 maj 12:41
Eta:
| −√2+√3 | | 2(√3−√2) | |
| = |
| = (√3−√2)(2−√2)=..... |
| | 2+√2 | |
6 maj 12:50
annna: a dalej?
6 maj 14:44
Gosiaaa:

3sin60stopni−5tg45stopni3tg30stopni
14 maj 21:09