ciągi kiełbasa
akante: | | 2n+1 | | 1+3+5+...+(2n−1) | |
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= |
| − |
| Zbadaj monotonicznosc |
| | 2 | | n+1 | |
tego ciagu
5 maj 23:03
Eta:
Licznik drugiego ułamka:
teraz sprowadź ułamki do wspólnego mianownika i.........
5 maj 23:50
akante: ale skąd wiemy że ich wszystkich jest n? nie powinniśmy oznaczyć
ak=2n−1
ak=1+(k−1)2
ak=1+2k−2=2k−1
2k−1=2n−1
z tego wyznaczyc k i k to bedzie ilosc?
6 maj 13:24
Eta:
No i........ na jedno wyszło
6 maj 13:36
akante: tzn?

ze wyrazow jest 2k−=2nk=n..


dziekuję............... co sie ze mną dzieje
6 maj 15:17