geometria analityczna
doma23w: Wyznacz równanie opisujące zbiór punktów płaszczyzny, których odległość od punktu A jest dwa
razy większa niż odległość od punktu B.
A=(6,0), B=(0,0)
5 maj 22:13
pigor: ... , np. niech
C=(x,y) − dowolny punkt krzywej opisującej warunki zadania,
czyli
|CA|= 2|CB| ⇔ CA
2= 4CB
2 ⇔ (6−x)
2+y
2=4(x
2+y
2) ⇔ 36−12x+x
2+y
2= 4x
2+4y
2 ⇔
⇔ 3x
2+12x+3y
2= 36 /:3 ⇔ x
2−4x+y
2= 36 /+4 ⇔ x
2−4x+4+y
2= 40 ⇔
(x−2)2+y2= 40 ⇔
⇔
(x−2)2+y2= (2√10)2 − okrąg o środku
S=(2,0) i promieniu
r= 2√10 −
− szukana krzywa (zbiór punktów) płaszczyzny z układem osi XOY. ...
5 maj 22:47
doma23w: dziękuję
6 maj 00:13