jaki to jest pierwiastek
kamczatka: jeśli jest np. 2√3 to jak obliczyć jaki to jest pierwiastek ? Jak to wyliczyć że będzie to
√12 ? Bo w odwrotną stronę to umiem zamieniać a tak to nie wiem.
5 maj 21:55
konrad: to co przed pierwiastkiem do potęgi i pod pierwiastek
5 maj 21:57
konrad: czyli odwrotnie do tego co robisz przy wyciąganiu z pod pierwiastka
5 maj 21:58
kamczatka: zawsze będzie do potęgi 2 ?
5 maj 22:01
kamczatka: jeśli się rozkłada jakiś pierwiastek np. 4 stopnia to jak wychodzi np. 4√4 to na √4 trzeba
pisać 4 ?
5 maj 22:04
kamczatka: *nad √4
5 maj 22:15
Janek191:
2 √3 = √4*√3 = √4*3 = √12
5 maj 22:28
Janek191:
4 √4 = √16*√4 = √16*4 = √64 = 8
5 maj 22:30
kamczatka: a możliwy jest taki zapis: 23√4 ? I jaki to wtedy pierwiastek
5 maj 22:43
pigor: ..., analogicznie , np. tak
2
3√4=
3√23*
3√4=
3√8*4=
3√32 . ...
5 maj 22:51
kuba:
6 maj 19:07