parametry
doma23w: Dla jakich wartości parametru m podane równanie opisuje okrąg?
x2+y2−4+m2=0
5 maj 21:50
xyz: Dla 4−m2>0
5 maj 21:52
lamoe: x2 + y2 = 4 − m2
4−m2>0
5 maj 21:53
doma23w: odp ma wyjść: m ∊(−2,2), wiec jest zle xyz
5 maj 21:54
doma23w: sory moj blad

jednak ok
5 maj 21:54
Kejt: dobrze...
4−m2>0
(2−m)(2+m)>0
5 maj 21:55
doma23w: ale czemue 4−m
2 >0, czyli x
2+y
2 musi byc wieksze od 0
5 maj 21:56
Kejt:
x2+y2 będzie większe od zera dla każdej liczby rzeczywistej.
a 4−m2>0, bo to jest promień, promień=odległość czyli musi być większe od zera.
5 maj 21:58
doma23w: a jak zrobić to w przykładzie gdy dochodzi jeszcze zwykle x i y, czyli:
x
2+y
2−2x+4y+m=0
5 maj 22:01
Tomek: zapisujesz równanie w innej postaci:
(x−1)2+(y+2)2=5−m
5 maj 22:03
doma23w: WIELKIE DZIEKI!
5 maj 22:08