Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki?
Hmm Nie wiem: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki?
−3x
2+2x−m=0
Witajcie, otóż mam problem z tym zadaniem − coś się nie zgadza i nie wiem co.
Zaczynam tak:
−3x
2+2x−m=0
Δ=2
2−4*(−3)*(−m)= 4−12m
4−12m>0
Δ
m= (−12)
2−4*0*4= 144
√Δm=12
W zadaniu jest mowa o dwóch różnych pierwiastkach a mi wychodzi, że oba są te same. Co robię
źle?
5 maj 21:49
Kejt: czy Ty policzyłeś deltę z równania liniowego?
5 maj 21:50
Dziabong: Chyba wziąłeś/aś za bardzo do siebie, że jak nie wiesz co robić to licz deltę
5 maj 21:52
Hmm Nie wiem: W szkole robiliśmy podobne przykłady gdzie liczyliśmy najpierw Δ a poźniej tą "Δ z Δ"
5 maj 21:54
Hmm Nie wiem: ale ja głupi jestem z liniowego nie można
5 maj 21:54
5 maj 21:55
Hmm Nie wiem: no ale nadal nie wiem jak z 4−12m>0 wyliczyć pierwiastki
5 maj 21:56
Kejt: nie masz liczyć pierwiastków..tylko przedział
4>12m
5 maj 21:56
Dziabong: −12m na prawo czyli
4>12m, dzielisz przez 12
5 maj 21:57
Hmm Nie wiem: Aha wystarczyło po prostu przenieść m na drugą stronę i policzyć

W porządku dziękuje za
pomoc.
5 maj 21:58