geometria analityczna
doma23w: Pilne proszę o pomoc

!
Dla jakich wartości parametru a punkt P należy do okręgu o środku w punkcie (a,−1) i promieniu
4?
P=(2,3)
5 maj 21:38
xyz: (x−a)2 + (y+1)2 = 42
Teraz wstawiamy wspolrzedne punktu P do rownania okregu
(2−a)2 + (3+1)2 = 42
Dalej chyba sobie poradzisz
5 maj 21:41
Tomek: piszesz równanie okregu, potem podstawiasz punkt P i pewnie wychodzi ci równanie kwadratowe z
niewiadomą a które wyliczasz...
5 maj 21:42
doma23w: | | 2 √3 | |
Ale wychodzi mi wynik: |
| , a w odpowiedziach jest samo 2... |
| | 3 | |
5 maj 21:47
Tomek: (2−a)2+16=16
(2−a)2=0 /√
2−a=0
a=2
5 maj 21:49
doma23w: dziekuje
5 maj 21:51