matematykaszkolna.pl
Ostrosłup nieprawidłowy Arek: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku długości 4, krawędzie boczne mają długości 2,4,2*7. Oblicz V. Może ktoś pomóc w obliczeniu wysokości ostrosłupa?
5 maj 21:37
Eta: rysunek Spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na trójkącie o bokach 2, 4, 22 teraz działaj ... emotka
5 maj 21:55
Eta: oczywiście miało być : 2,4,27
5 maj 21:55
Arek: Dziekować!
5 maj 23:00
Arek: Wywnioskowałaś to z rysunku? Wiem, że środek okręgu opisanego to punkt przecięcia się symetralnych...
5 maj 23:06
Eta: Jeżeli wszystkie krawędzie boczne mają tę samą długość, to spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie "postawiłam" ten ostrosłup na podstawie o wymiarach: 2,4,27 wtedy krawędzie boczne mają długość po 4 co pozwoli wyznaczyć długość H tego ostrosłupa
5 maj 23:11
Arek: "Jeżeli wszystkie krawędzie boczne mają tę samą długość, to spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie" − dzięki, o taką regułkę mi chodziło
5 maj 23:13
Eta: Druga własność ostrosłupa: "jeżeli wszystkie ściany ostrosłupa nachylone są do podstawy pod tym samym kątem to spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu wpisanego w podstawę" emotka
5 maj 23:17